Test compartiv: Ford Fiesta vs. concurenta
Micul Ford vrea sa stie daca motorul sau cu trei cilindri, vivace si totusi economic, il poate ajuta sa invinga in fata concurentei de la Opel, Renault si VW. Testul decisiv in clasa mica.
Asta da provocare! In acest comparativ al clasei mici, Ford Fiesta se aliniaza la start cu o priza de aer mare, in stilul Aston Martin, si o caroserie de un rosu intens. Mesajul sau este clar: „Vreau sa castig! Printre masinile mici nu exista altceva mai bun“.
Oare? In definitiv, segmentul are cate ceva de oferit. Ar fi mai intai proaspatul Renault Clio. Ca si Fiesta, s-a imbracat in haine de gala pentru acest party al masinilor mici. Plin de incredere, cu noua sigla montata pe grila si cu linia sa sportiva, Clio face o impresie foarte buna.
La prima vedere, francezul pare un coupé fara usi in spate. Si totusi, este exact pe dos: daca Fiesta, Polo si Corsa sunt disponibile si in versiuni cu trei portiere, Clio se poate comanda doar cu cinci usi. Cu clapetele negre, manerele pentru usile din spate sunt aproape invizibil ascunse in linia montantului spate. Este un truc eficient, introdus in premiera in 1997, de Alfa 156, si care se aplica acum pe scara larga. Opel Corsa se prezinta mai degraba traditional. Este deja din 2006 pe piata si este singurul model din test propulsat de un motor aspirat. Cu popularitatea din ce in ce mai mare a motoarelor turbo, chiar si in acest segment, Corsa ar putea sa aiba o problema de imagine.
VW a fost un avanpost al motoarelor turbo cu cilindree mica. Mult laudatul propulsor 1.4 TSI a luat de sapte ori consecutiv titlul de „Motorul Anului“, incepand din 2006. Acesta este disponibil si pe Polo, in versiunea de 180 CP (pe Polo GTI). In testul nostru s-a prezentat insa motorul de 1,2 litri, in versiunea cu doua supape pe cilindru si doar 90 CP. In aceste conditii, situatia devine foarte interesanta. Mai ales pentru ca motorul cu trei cilindri al Fiestei a castigat anul trecut premiul „Motorul Anului“ la clasa motoarelor mici pe benzina.
Deci, acest comparativ incearca sa clarifice nu doar problema celei mai bune masini mici, ci si problema numarului optim de cilindri si a tehnologiei motorului (vezi caseta). La consum si performante dinamice exista diferente destul de mari. In mod tipic, masinile din aceasta clasa parcurg intre 5.000 si 20.000 km/an – prin urmare, un motor mic pe benzina este alegerea cea mai buna, atat din punct de vedere economic, cat si ecologic.
Cine face referire la „downsizing“ nu doar in privinta motorului, ci doreste sa foloseasca o masina ca Polo, Fiesta, Clio sau Corsa ca masina principala, va fi interesat cu prioritate de organizarea spatiului si de calitatile in utilizarea cotidiana. Aici exista diferente sesizabile si masurabile, pe care intotdeauna le analizam si le valorizam amanuntit in testele comparative Auto Bild.
La evaluarea finala, pretul nu este luat in calcul decat pentru stabilirea raportului pret/performante, dar pentru un cumparator obisnuit, pretul este extrem de important. Cu atat mai mult, cu cat o variatie de cateva mii de euro reprezinta foarte mult, procentual, in acest segment. Din acest punct de vedere, Renault are un avantaj atat la pretul de baza, cat si la pretul comparat. Ford Fiesta beneficiaza de un pachet foarte atractiv, cu pachetul Titanium oferit gratuit si un discount de 1.000 de euro la pretul final. Si Polo primeste un discount de aproape 1.000 de euro, prin oferta Attraction, dar pretul echipamentelor optionale il apropie, la pretul comparat, de Opel Corsa, care se bate cu rivalii sai la pretul de lista.
Pe hartie, asadar, noua Fiesta cu motorul sau minune pare imbatabila, dar va fi asa si in dura realitate a testului?
4. Corsa fara sansa
Propulsia si consumul pledeaza impotriva lui Opel. Batalia cu rivalii sai este dificila.
Corsa D este deja de sase ani pe piata, iar acest lucru se simte in comparativ. In special motorul aspirat de 1,4 litri are dificultati in a-i tine la respect pe rivalii sai cu motorizari turbo, moderne. El accelereaza mai lent, urca mai apatic in ture si consuma mai mult cu 1,5 l/100 km decat Ford Fiesta. In viitorul apropiat insa situatia se va schimba, fiind asteptata noua generatie de motoare turbo de mica cilindree. Corsa pierde teren si in ceea ce priveste calitatea materialelor, cu plasticele dure si lucioase care par imbatranite. Si trenul de rulare ar mai avea nevoie de un refresh: combinatia arcuri-amortizoare este reglata mai putin armonios. Pacat, deoarece la oferta de spatiu, functionalitate si sarcina utila, Corsa este cel putin la nivelul rivalelor sale, daca nu peste. Iar pentru o masina cu lungimea de patru metri, oferta de spatiu este generoasa, in special in spate si in portbagaj.
3. Renault rasat
Clio incearca sa entuziasmeze printr-o caroserie stilata si plina de farmec.
Cu putin peste patru metri, Clio este cea mai lunga masina din acest comparativ. Din pacate, nu foloseste foarte eficient acest avantaj. Chiar daca are cel mai mare portbagaj, pe scaunele din fata, dar si din spate, spatiul este relativ mic. Legendara senzatie de rulare frantuzeasca mai supravietuieste la Clio doar prin directie, care este extrem de moale si insensibila. In schimb, trenul de rulare are o tendinta spre duritate. Denivelarile si diferentele de nivel sunt simtite in habitaclu ca socuri reci – un Renault nu ar trebui sa aiba o suspensie atat de inflexibila. Ca si la Ford, Clio este propulsat de un mic motor turbo cu trei cilindri, dar cilindreea este mai mica, la fel ca si puterea si cuplul motor. Acesta nu doar pare lent: instrumentele de masura confirma ca micul Renault accelereaza cel mai lent din grup. In orice caz, motorul este foarte economic: 5,8 l/100 km in test.
2. Fiesta accelereaza
Fiesta facelift impresioneaza printr-un comportament rutier admirabil si prin motorizarea reusita.
Despre grila frontala in stilul Aston Martin pot exista discutii in contradictoriu, dar despre noul motor cu trei cilindri sau despre trenul de rulare excelent reglat nu exista decat o singura opinie: Ford a facut o treaba excelenta. Ambele pot fi luate ca etalon in clasa masinilor mici. Agilitatea si directia foarte sensibila il aduc la egalitate cu VW la capitolul „Conducere“, dar in ceea ce priveste grupul motopropulsor, Fiesta este superioara lui Polo. Cu cei 100 CP, motorizarea EcoBoost combina inspirat performantele cu economia de carburant. In plus, la preturi comparate, el iese cu 1.768 de euro mai ieftin decat un Polo echipat similar, un avantaj deloc de neglijat in aceasta clasa. Ford Fiesta puncteaza astfel foarte bine, fiind deasupra rivalilor sai prin confort, motorizare si spiritul sau ecologic. Doar doua capitole din cele sase ale comparativului ii pun probleme, si acest lucru se datoreaza ofertei de spatiu mai mici decat a rivalului Polo si valorii de revanzare mai scazute.
1. Polo rezista
Bun, dar nu extraordinar. Polo ramane cel mai bun allrounder.
Conditii de spatiu generoase, confort bun si tehnologie de propulsie avansata – acesta este melanjul care-l propulseaza pe Polo in elita clasei mici. Fara sa straluceasca vizibil, acesta aduna constiincios puncte la fiecare capitol, ceea ce face dintotdeauna. Si nu greseste nici de aceasta data, chiar daca Polo afiseaza si slabiciuni neasteptate. Astfel, trenul sau de rulare a prezentat pe carosabil defectuos caracteristici de rulare mai aspre decat Ford. Mai putin competent este si propulsorul sau cu patru cilindri, care, cu un consum in test de 6,6 l/100 km, a consumat cu aproape un litru mai mult decat Fiesta. Aici, expertii in motoare de la Ford i-au pus la respect pe cei de la VW. In schimb, interiorul este generos si excelent organizat, iar valoarea de revanzare este cea mai buna din comparativ.
Locul 1. VW Polo 1.2 TSI Highline Attraction
O masina ca un depozit in titluri de trezorerie: fara riscuri, profituri calculabile si putine emotii. Cine conduce un Polo vrea si poate sa faca gresit foarte putine lucruri.
Locul 2. Ford Fiesta 1.0 EcoBoost Titanium
Ford a castigat clasamentul intermediar legat de calitatile masinii si are cel mai bun raport pret/puncte. Motorul si trenul de rulare sunt top class. Nu e la fel de mare si modulabila ca Polo.
Locul 3. Renault Clio Energy TCe 90 Dynamique
O reteta similara cu cea de la Ford, dar rezultatul este mai putin convingator: Clio da impresia de sportivitate, dar motorul si trenul de rulare sunt in urma celor de la Fiesta.
Locul 4. Opel Corsa 1.4i Elegance
Pentru ceea ce ofera, Corsa este cam scumpa. La capitolele dedicate rularii si motorizarii, tehnologia prezinta slabiciuni evidente. Doar caroseria poate tine pasul cu concurenta.
Verdict
Fiesta aduce un aer proaspat in segmentul masinilor mici si puncteaza foarte bine, in principal datorita motorizarii sale superioare. VW Polo isi pastreaza insa suprematia in clasa, avand un spatiu interior mai generos decat Fiesta. Lui Clio si Corsa le raman rolurile secundare in aceasta batalie a clasei mici. In special pentru Renault, acest esec este foarte dureros. Pentru ca, la fel ca si Fiesta, Clio este un model foarte nou.