Quantcast
Channel: Teste - AUTO BILD
Viewing all articles
Browse latest Browse all 839

Test comparativ Renault Megane RS versus Ford Focus ST: Familistii in costum de sport

$
0
0

In acest test punem fata in fata doua dintre cele mai bune hothatch-uri, pentru a le analiza doar latura lor sportiva: Renault Megane RS si Ford Focus ST.

Divizia Sport a celor de la Renault a ridicat cu fiecare model stacheta prin prestatiile dinamice ale modelelor care au iesit pe poarta fabricii din Dieppe. Este oarecum ciudat ca producatorul francez are o gama de modele care se axeaza mai mult pe confort, iar cele ce poarta acronimul RS pot fi catalogate chiar ca fiind extreme din multe puncte de vedere pentru o masina de strada. Cu fiecare model nou, Renault Sport ne arata ca se poate si mai mult, dar concurenta nu ramane nici ea pe loc. In acest comparativ, alaturi de Megane RS am testat noul Focus ST. Ford a fost mereu apreciat pentru tenta agila pe care toate masinile sale o au atunci cand vine vorba de condus sportiv, iar versiunea ST a noului Focus pare sa aiba ingredientele necesare pentru a lupta in acest test cu Megane RS. Pentru ca cele doua modele sunt veritabile masini sport, am ales un sistem de punctaj care implica mai mult factorii importanti pentru un astfel de comportament si am analizat tot ceea ce tine de latura dinamica.

Ce motoare au sub capota
Ambele modele din test utilizeaza propulsoare turbo cu o cilindree de 2 litri. In cazul lui Focus ST, propulsorul 2.0 EcoBoost dezvolta o putere de 250 CP, iar pentru Megane RS, puterea este mai mare, de 265 CP. Ambele motoare ofera o valoare de cuplu maxim de 360 Nm, insa diferenta este ca la Focus cuplul este disponibil mult mai repede. Comportamentul din practica reflecta foarte bine ceea ce arata fisa tehnica. Megane RS ofera mai multa vivacitate in zona turatiilor inalte, dupa 4.000 rpm, in timp ce Focus ST se descurca foarte bine in zona de turatii joase si medii. Francezul reuseste acceleratii mai bune, dar este depasit in ceea ce priveste reprizele. Condus in regim sportiv, cu turatii inalte, Megane RS este avantajat si, chiar daca pierde la capitolul utilizare cotidiana, in acest sistem de punctaj nu vom nota acest aspect. Din punct de vedere al sunetului motorului si evacuarii, Focus primeste un punct in plus, in special pentru tonul mai grav, insa niciunul dintre modele nu impresioneaza cu adevarat la acest capitol.

Cum se conduc in regim sportiv
Modelul care impresioneaza cu adevarat aici este Megane RS. Optional, pentru doar 300 de euro, acesta poate fi echipat cu un diferential fata cu alunecare limitata, care schimba radical datele problemei si care merita toti banii. Alaturi de trenul de rulare setat foarte rigid, chiar exagerat am putea spune, acesta face ca Megane RS sa reuseasca sa mentina traiectoria dorita de sofer intr-un mod impresionant. In primul rand, Megane RS aproape ca nu subvireaza deloc, iar influentele care apar in directie sunt minime, desi aceasta este foarte comunicativa, soferul intelegand perfect ce fac rotile fata, asistarea parand ca este aproape  inexistenta. Ruliul e minim, iar pozitia de conducere mai joasa face ca soferul sa simta foarte bine reactiile masinii. Modul Sport aduce o setare mai brutala a pedalei de acceleratie si un mod mai permisiv al sistemului de control al tractiunii, care intervine foarte fin, fara sa taie puterea intr-un mod evident. Focus RS este ceva mai docil. El are un tren de rulare mai elastic, care permite mai mult ruliu in viraje si nu poate face fata la capitolul tractiune. Fenomenul de subvirare apare destul de repede, imediat cum se exagereaza cu acceleratia in viraje, iar in volan se simte intens fenomenul torque steer, in care cuplul motor influenteaza directia. Modul Sport este similar cu cel de la Megane RS, doar ca acceleratia nu este atat de sensibila. La ambele modele, cutiile de viteza manuale cu 6 trepte sunt etajate foarte scurt, pentru a permite reprize cat mai rapide, cea de la Megane RS fiind insa mai directa si mai precisa la schimbarea treptelor. Comparate direct, cele doua modele par destinate in final unor segmente diferite de piata. Daca Focus ST este mai prietenos, mai elastic si mai usor de condus zi de zi, Megane RS pare construit pentru a merge doar pe circuit. El nu face niciun compromis cand vine vorba de sportivitate, toate setarile care tin de directie, tren de rulare sau motor fiind facute pentru a rula cat de repede posibil. Daca am analiza intreaga imagine, Focus ST ar fi alegerea noastra daca am lua in calcul si utilizarea cotidiana, insa aici nu am cautat asta. Megane RS este pur si simplu mai agil, mai rapid in viraje, ofera mai multa tractiune si se conduce ca o masina de circuit.

Cat costa
Diferentele care apar la capitolul costuri sunt semnificative. In echiparea de baza, Renault Megane RS are un pret de pornire de 25.500 de euro cu TVA, iar Ford Focus RS porneste de la 29.000 de euro cu TVA. Chiar daca ultimul este mai bine echipat, un Megane RS similar costa in final cu 3.000 de euro mai putin, ceea ce este o suma considerabila, mai ales in clasa compacta. Pentru cine cauta doar placere la volan, fara sa fie interesat de alte echipamente, Megane RS este un adevarat chilipir. Faptul ca nu trebuie sa platesti in echiparea standard pentru anumite optionale este un aspect care poate conta decisiv pentru unii.

1. Renault Megane RS: 208 puncte
Cu un tren de rulare perfect pentru sportivitate, cu o directie precisa si un nivel de tractiune ridicat in viraje, Megane RS este mai rapid si mai agil decat rivalul sau.

2. Ford Focus ST: 205 puncte
In materie de sportivitate, Focus ST impresioneaza cu motorul EcoBoost ce permite acceleratii rapide inca de la turatii joase. Nu ofera acelasi nivel de dinamica precum concurentul sau.

Verdict
La final, in baza formulei de calcul pe care am utilizat-o pentru aceste modele cu pedigree sportiv, lucrurile sunt clare. Megane RS se impune, fiind un model axat pe tot ceea ce inseamna perfromante dinamice. El este mai rapid in viraje, are o tractiune net superioara si un tren de rulare setat fara compromis. Focus ST impresioneaza cu motorul sau si cu faptul ca poate fi utilizat zi de zi mai usor. Din pacate pentru el, asta nu a contat in acest test.

DATE TEHNICEFordRenault
ModelFocus STMegane RS
Motor/Nr. cilindriL4, turboL4, turbo
Supape/Axe cu came4/24/2
Cilindree (cmc)19991998
Putere maxima/Turatie (CP/rpm)250/5500265/5500
Cuplu maxim/Turatie (Nm/rpm)360/2000-4500360/3000-5000
Cutie de viteze6 trepte, manuala6 trepte, manuala
Transmisiefatafata
Frane fata/spatediscuri/discuridiscuri/discuri
Dimensiuni anvelope235/45 R18235/40 R18
Tip anvelopeGoodyear Eagle F1Michelin Pilot Sport PS2
Consum urban/extraurban/mixt (l/100 km)9,9/5,6/7,211,3/6,5/8,2
Volum rezervor (l)5560
Volumul portbagajului (l)316377
Lungime/latime/inaltime (mm)4362/1823/14844299/1848/1435
Ampatament26482646
PRETURI/ECHIPAREFordRenault
Pret de baza (euro cu TVA)29.00025.500
Airbaguri frontale/laterale/cortinaserie/serie/serieserie/serie/serie
Aer conditionat automatserieserie
Faruri bi-xenon/adaptive750600
Tapiterie din pieleserie (1)700
Diferential cu alunecare limitata-2-300
Scaune sport Recaroserie1.250
Jante aliaj 19 inci-2600
Sistem de navigatie1.900590
Vopsea metalizata450400
Pret comparat (euro cu TVA)32.10029.040
FINANTARE
Avans (20%)5.1774.683
Perioada de finantare (luni)4848
Rata lunara (valoare reziduala 0)520470
(1) partial piele; (2) nu a fost adaugat la pretul final, fiind indisponibil la Focus ST

Viewing all articles
Browse latest Browse all 839


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>