Cei mai buni dintre cei buni: complet noile Range Rover Sport si BMW X5 infrunta Mercedes Clasa M in testul SUV-urilor de lux echipate cu motoare diesel de 3 litri, cu 258 CP la BMW si Mercedes si 292 CP la Range Rover Sport.
Acest test e un fel de finala la Balonul de Aur: trebuie sa il alegem pe cel mai bun dintre cei buni. Pretendenti la coroana suprema ar mai fi fost si Porsche Cayenne diesel sau Jeep Grand Cherokee cu facelift. Dar la versiunea diesel a lui Cayenne nu se pot comanda sistemele dinamice pentru trenul de rulare (bare stabilizatoare active, diferential blocabil pe spate), iar Jeep nu are dinamica si agilitatea rivalilor din acest test si consuma mai mult.
Asadar, coroana de cel mai bun SUV diesel de lux din lume este disputata de noul BMW X5, Mercedes ML, respectiv noul Range Rover Sport, toate echipate cu motoare diesel de 3 litri si puteri de 258, respectiv 292 CP.In Romania, SUV-urile sunt la moda si nu intamplator, daca privim statisticile de vanzari, vedem ca acestea se vand mai bine decat limuzinele cu motoare si echipari echivalente, iar in cazul lui Mercedes, ML se vinde de doua ori mai bine decat limuzina Clasa E. Prima remarca: urmare a cererii crescande peste tot in lume, preturile SUV-urilor de lux cresc de la o generatie la alta, nejustificat am spune noi.
In cazul nostru, avem de-a face cu o situatie hilara: daca altadata era cel mai scump, acum Mercedes ML este cel mai ieftin la pretul de baza. Range Rover si BMW au scumpit noile generatii Sport si respectiv X5, motivatia principala fiind o echipare standard imbunatatita si introducerea pe lista de optiuni a unor sisteme dinamice pentru trenul de rulare sau a unor sisteme sofisticate pentru off-road, care sunt foarte scumpe chiar si pentru nivelul de preturi ale acestui segment.
A doua remarca: trebuie sa uitam ceea ce stiam despre caracterul acestor modele de la generatiile anterioare. BMW X5 a progresat enorm in ceea ce priveste comportamentul in off-road, iar pe de alta parte, Range Rover Sport si Mercedes ML si-au imbunatatit substantial dinamica la rulare. Insa daca vreti sa va bucurati de noile schimbari de caracter, trebuie sa scoateti multi bani din buzunar pentru optionale sofisticate si scumpe.
Ce ofera
La peste 4,80 metri lungime si o masa de peste 2,2 tone la gol, cele trei modele sunt adevarati dinozauri moderni, care ofera mult loc la interior. BMW este foarte lat in fata si putin mai aerisit decat rivalii sai, in timp ce in spate, Mercedes este cel mai lat, are cea mai mare inaltime interioara si cel mai mare spa- tiu pentru genunchi. Range Rover a progresat mult ca spatiu interior fata de vechea generatie, dar in spate locul pentru genunchi e o idee mai mic, insa se inscrie in limitele de spatiu si confort ale clasei.
Mercedes are cel mai mare portbagaj atat ca valoare standard, cat si maxima, dar forma lui nu e practica. Din cauza suspensiei spate multilink intruzive, are cea mai mica latime minima – 104 cm. Insa la Mercedes, prin ridicarea sezutului, se creeaza suprafata plana la rabaterea banchetei spate si spatarul se poate inclina sub 3 unghiuri diferite. La BMW si Range Rover, rabaterea banchetei se face dintr-o singura miscare, fara a scoate sezutul, dar suprafata creata nu e complet plana, cu toate ca la BMW portbagajul are podea dubla, existand un compartiment si sub podeaua principala. Iar la BMW-ul de test nu se putea regla nici inclinarea spatarului (optiune impreuna cu scaunele fata tip confort reglabile electric impreuna cu culisarea longitudinala a banchetei spate).
Range Rover Sport si BMW X5 sunt singurele care au optiunea de sapte locuri, indisponibila la ML. Pentru Mercedes, sapte locuri se ofera doar la GL. Pentru cine vrea sa care dupa el o rulota sau o barca, solutia ideala este ML sau Range, care pot tracta o masa de pana la 3.500 kg. In plus, Range Rover Sport are cea mai mare sarcina utila. Toate cele trei modele ofera o pozitie de condus destul de inalta. Daca pentru Range Rover pozitia de conducere „Command position” este traditionala, la BMW suprinde noua pozitie de conducere mai inalta. Iar scaunele cu reglaj partial electric pe inaltime si al spatarului in standard nu au suficienta sustinere laterala. De aceea, merita optat pentru cele de tip confort, full reglabile electric, care costa 2.379 de euro extra. In echiparea HSE, scaunele cu reglaj electric pe 14 directii sunt standard la Range Sport si foarte bine configurate. In testul nostru, cele mai bune scaune provin de la ML, avand lateralele si lungimea sezutului reglabile electric, ca la fosta generatie Clasa S. De altfel, si grafica meniului de reglaj e identica cu cea de la Clasa S. In spate, BMW beneficiaza standard de o bancheta fractionabila 40/20/40 % (doar 40/60% la rivali), dar profilarea banchetei nu este la fel de buna ca in Mercedes.
In schimb, la ergonomie, BMW e rege. Bavarezii au atins perfectiunea cu sistemul iDrive: rezolutia display-ului este superba, rapiditatea in functionare este de referinta, iar meniurile sunt extrem de intuitive si de bine organizate. In plus, sistemele de asistenta au fost si ele perfect integrate in iDrive si la nevoie se pot decupla de la un singur buton. Range Rover are, de asemenea, o centrala de comanda moderna, care integreaza foarte multe functii, o grafica sugestiva pentru functionarea tractiunii integrale, dar trecerea prin meniuri necesita oarecare obisnuinta. Mercedes ramane fidel centralei Comand cu multe butoane. La prima vedere, aceasta pare old-fashion, dar operarea e intuitiva. Mai complicat e cand ai optat pentru programul off-road si suspensia pneumatica, cum a fost cazul masinii de test, pentru ca ai practic trei grupaje de butoane daca luam in considerare si pe cel de la centrala Comand.
Cum se conduc
Inainte de a raspunde la aceasta intrebare, trebuie sa luam in considerare dotarile pe care le aveau trenurile de rulare ale celor trei modele, care beneficiaza de numeroase optiuni ce le modifica substantial dinamica si confortul.
Mercedes ML 350 Bluetec avea suspensie pneumatica la toate rotile, pachet off-road (reductor, diferential central blocabil 100%) si ACS (Active Curve System) cu bare stabilizatoare active, adica maximum ce se poate pune pe versiunile „civile”, exceptand AMG-urile.
La randul sau, BMW X5 xDrive 30d era echipat cu pachetul Professional, cel mai complet dintre cele patru trenuri de rulare disponibile: suspensie adaptiva, pneumatica pe spate, Torque Vectoring (in premiera la X5) si bare stabilizatoare active.
Iar Range Rover Sport era dotat cu pachetul P1 (suspensie adaptiva, sistem Terrain Response 2 si reductor), lipsind Torque Vectoring si barele stabilizatoare active incluse in pachetul P2 (4.588 euro).
Desi are aceeasi masa cu ML si Range, nefiind mai usor si desi ML in configuratia de test este mult mai dinamic decat il stiam, BMW ramane in continuare regele dinamicii. Chiar daca noua directie electromecanica nu mai are sensibilitatea celei dinainte, mai ales in jurul punctului mort, X5 este mai agil si mai incisiv decat rivalii sai. Acesta trece prin viraje extrem de rapid, fara a se inclina deloc, iar Torque Vectoring cu diferentialul blocabil spate inclus in pachetul Professional face diferenta atat pe sosea, cat si – surpriza – si in off-road. Exact acolo unde BMW nu excela – in off-road – X5 a absolvit cu brio proba noroiului trecand ca un TGV prin mocirla, fara sa ezite deloc. X5 se conduce aproape ca un autoturism si pare mai usor decat este.
In noroi se descurca bine si Mercedes ML, desi nu are diferential blocabil pe spate. Dar sistemul 4ETS, care simuleaza functionarea unor diferentiale blocabile, este extrem de eficient si de neutru si blocheaza inteligent roata care patineaza, chiar daca nu o face la fel de rapid ca un sistem Torque Vectoring. In schimb, la Range Rover Sport, puntea spate danseaza in noroi, explicatia fiind lipsa sistemului Torque Vectoring de pe masina de test. La o astfel de masina cu unghiuri de trecere atat de bune si o cursa a suspensiei lunga, optiunea pentru pachetul P2 este cvasiobligatorie pentru a te bucura de aptitudinile off-road legendare ale marcii britanice. Pe sosea, gratie masei reduse cu 420 kg fata de vechiul model si chiar fara barele stabilizatoare active, Range Rover Sport este mai agil decat Mercedes si asta a fost o mare surpriza. Modelul britanic este neasteptat de incisiv si confirma ceea ce am scris la primul drive test: Range Sport este cel mai agil Range Rover din istorie. Mercedes plateste tribut directiei prea indirecte. Trebuie sa virezi mai mult din volan decat crezi, iar de multe ori sunt necesare corectii ale directiei. Totusi, cu ACS, ML este, de asemenea, foarte agil si placut la condus, fiind mai sportiv decat un Porsche Cayenne diesel, spre exemplu. La confortul suspensiei, cele trei modele au primit aceeasi nota, dar motivarea este diferita. In off-road, Mercedes este cel mai confortabil, iar pe sosea, BMW revendica titlul de cel mai confortabil.
Surprinzator, Mercedes este usor mai zgomotos decat rivalii sai. Dincolo de faptul ca era incaltat cu pneuri de iarna care produc mai mult zgomot decat cele de vara cu care au venit rivalii din test, aceasta fiind o circumstanta atenuanta, motorul lui Mercedes suna ca un diesel si se aude mai mult la acceleratii, cutia cu 7 trepte patinand usor atunci cand se abuzeaza de pedala de acceleratie. In fapt, cutia de viteze este marea problema a lui Mercedes. Este mai lenta decat la rivali si nu influenteaza pozitiv nici consumul, nici dinamica. BMW si Range Rover au aceeasi cutie, dar softul e diferit. La amandoua schimba rapid si lin, dar la BMW cupleaza mai repede in trepte superioare si nu retrogradeaza la orice mica apasare de pedala, favorizand un consum mai redus. Cu solutii aerodinamice unice si pachetul Efficient Dynamics extrem de eficient, BMW este de departe cel mai economic, in conditiile in care e si cel mai rapid. Practic, motorul cu 6 cilindri in linie face o echipa perfecta cu transmisia automata cu 8 trepte, fiind cel mai rafinat grup propulsor din test si avand si cel mai bun raspuns. Apoi, urmeaza Range Rover Sport, care impresioneaza si el printr-un rafinament, la fel de bun, dar raspunsul nu e chiar la fel de agil ca la BMW, insa este mai prompt decat la Mercedes.
Cat costa
La acest capitol, ajungem in sfere inalte. Range Rover Sport este mai bine dotat standard, dar pleaca de la un pret standard cu 15.000-20.000 de euro mai mare! Dotarile standard suplimentare nu compenseaza diferenta de pret initiala fata de rivali. Se mai poate argumenta cu diferenta de 34 CP in plus. Insa acest supliment de putere e doar de putere, nu si de cuplu si nu aduce nimic in plus la performante fata de rivali. BMW si Mercedes pleaca de la preturi de baza mai mici, dar lista de optiuni e mai stufoasa. In final, pretul comparat e cam acelasi si putin mai mic decat la Range. Ca o caracteristica generala, pachetele pentru dinamica trenului si pentru off-road sunt foarte scumpe la toate modelele. BMW mai are avantajul unei intretineri zero, comparativ cu rivalii.
Clasament final
1. BMW X5 30d 528 puncte
BMW X5 are cel mai bun tren de rulare, cu pachet Professional e cel mai eficient in off-road, are cel mai rapid, economic si silentios motor. Directia e mai soft ca inainte si pretul a crescut.
2. Mercedes ML 350 Bluetec 515 puncte
Un rege al confortului pe orice suprafata, agil cu ACS, extrem de spatios la interior si in portbagaj si cu un motor potent. Cutia de viteze l-a privat de victorie.
2. Range Rover Sport SDV6 515 puncte
Noul Range se bate de la egal la egal cu rivalii germani: rafinat, potent, silentios, mai usor si mai agil. Mare la interior, dar nu chiar cat ML si foarte scump.
Verdict
Lumea SUV-urilor de lux a evoluat dramatic: Range Rover Sport s-a imbunatatit atât de mult incât se bate de la egal cu rivalii germani. Este mult mai dinamic, mai silentios, mai rafinat si cu o echipare standard foarte completa. Mercedes ramâne un rege al confortului si este si mai dinamic cu ACS. Iar noul BMW X5 obtine victoria si ridica si mai sus standardele de dinamica, fiind in acelasi timp si mai capabil in off-road datorita noilor optiuni pentru trenul de rulare, mai practic, mai bine echipat standard si mai spatios.
DATE TEHNICE | BMW | Mercedes | Range Rover |
---|---|---|---|
Model | X5 xDrive 30d | ML 350 Bluetec | Sport SD V6 HSE |
Motor/Nr. cilindri | L6, turbo diesel | V6, turbo diesel | V6, turbo diesel |
Supape/Axe cu came | 4/2 | 4/2 | 4/2 |
Cilindree (cmc) | 2993 | 2987 | 2993 |
Putere maxima/Turatie (CP/rpm) | 258/4000 | 258/3600 | 292/4000 |
Cuplu maxim/Turatie (Nm/rpm) | 560/1500 | 620/1600 | 600/2000 |
Viteza maxima (km/h) | 230 | 224 | 222 |
Cutie de viteze | 8 trepte, automata | 7 trepte, automata | 8 trepte, automata |
Transmisie | integrala permanenta | integrala permanenta | integrala permanenta |
Frane fata/spate | discuri/discuri | discuri/discuri | discuri/discuri |
Pneuri | 255/50 R19 | 265/45 R20 | 255/60 R20 |
Norma de poluare | Euro 6 | Euro 6 | Euro 5 |
Emisii CO2 (g/km) | 162 | 179 | 199 |
Consum urban/extr./mediu (l/100 km) | 7,0/5,7/6,2 | 7,8/6,3/6,8 | nc/nc/7,6 |
Volum rezervor (l) | 85 | 93 | 77 |
Zgomot exterior (dBA) | 73 | 72 | 72 |
Masa remorcabila cu/fara franare (kg) | 2700/750 | 3500/750 | 3500/750 |
L/l/h (mm) | 4886/1938/1762 | 4804/1926/1796 | 4850/1983/1780 |
Ampatament (mm) | 2933 | 2915 | 2923 |
Volum portbagaj (l) | 650-1870 | 690-2010 | 610-1761 |
COSTURI & GARANTIE | BMW | Mercedes | Range Rover |
Impozit anual (lei/an) | 2.155 | 2.151 | 2.155 |
Interval revizii (km) | cf. indicatiilor din computerul de bord | 20.000 | 26.000 |
Costuri revizii pentru 60.000 km (lei cu TVA) | 0 | 5.025 | 3.913 |
Garantie totala | 2 ani fara limita de km | 2 ani fara limita de km | 3 ani sau 100.000 km |
Garantie impotriva coroziunii | 12 ani | 30 de ani | 12 ani |
PRETURI/ECHIPARE | BMW | Mercedes | Range Rover |
Pret de baza (euro cu TVA) | 63.364 | 60.047 | 80.600 |
Airbaguri frontale/laterale/ fata/cortina | serie/serie/serie/- | serie/serie/serie/serie | serie/serie/serie/- |
Climatizare automata | serie | serie | serie |
Suspensie pneumatica/adaptiva | 5.367 (1) | 2.120 | serie |
Bare stabilizatoare active | 1 | 3.844 | 3 |
Diferential blocabil spate | 1 | - | 3 |
Pachet off-road | - | 2.356 | 4.588 (3) |
Faruri xenon/adaptive | serie/631 | 1.934 | serie/496 |
Tapiterie din piele | 2.273 | 1.550 | serie |
Scaune fata electrice | 2.379 | 1.364 | serie |
Scaune incalzite fata | 400 | 422 | serie |
Actionare electrica portbagaj | serie | 645 | serie |
Bancheta fractionabila | serie (2) | serie | serie |
Sistem audio Hi-Fi/navigatie | 1.147/2.726 | 1.042/3.286 | serie/serie |
Sistem asistenta la parcare | 2.073 | 1.724 | 744 |
Asistent de banda | 653 | 930 | 682 |
Pilot automat/adaptiv | serie/1.631 | serie/2.790 | serie/2.108 |
Jante aliaj 18/19/20 inci | serie/1.263/3.052 | serie/806/1550 | -/-/serie |
Vopsea metalizata | 1.031 | 1.091 | 1.364 |
Pret comparat (euro cu TVA) | 86.727 | 86.695 | 90.582 |
FINANTARE | |||
Avans (20%) | 13.988 | 13.983 | 14.61 |
Perioada de finantare (luni) | 48 | 48 | 48 |
Rata lunara (valoare reziduala 0) | 1.406 | 1.405 | 1.468 |
(1) Pachet Professional cu suspensie pneumatica spate, adaptiva, diferential blocabil spate, bare stabilizatoare active; (2) bancheta fractionabila 40/20/40; (3) pachet P2 cu Terrain Response 2, bare stabilizatoare active, suspensie adaptiva, Torque Vectoring cu diferential blocabil spate |